10 vragen voor de verkenning naar jouw zelf

Gepubliceerd op 21 oktober 2024 om 09:00

Zelfzorg is een term die veel gebruikt wordt in de hedendaagse maatschappij en valt met grote regelmaat ook tijdens consulten die ik heb. Maar wat bedoel ik hier eigenlijk mee? En wat versta jij eronder? Het is in mijn optiek een behoorlijk algemene term en ik zal je zeggen dat ik vaak spreek met mensen die echt geen idee hebben wat ze met deze term kunnen. 

 

Wat ik relevant vind, is om de term af te gaan pellen en laag voor laag naar een basis toe te gaan die het fundament vormt voor die uiteindelijke zelfzorg. Daarmee kom jij tot een eigen vormgeving van zelfzorg, die wellicht geheel anders zal zijn dan die van mij. Voordat je weet hoe je voor jezelf kunt zorgen, is het allereerst belangrijk om te weten wat je nodig hebt. Om te weten wat je nodig hebt, is het goed om voldoende op de hoogte te zijn van je inwendige wereld. Hoe gaat het met jou; hoe gaat het echt met jou?

 

Het is niet vanzelfsprekend dat je hier meteen een authentiek, puur antwoord op hebt. Dat vraagt namelijk om een solide, open en kwetsbare relatie met jezelf en de bereidheid om contact te maken met alle vlakken, hoekjes, kiertjes en gaatjes van je innerlijke wereld. Dat kan beangstigend zijn, confronterend, pijnlijk, verdrietig, onwennig, gek, so on. Toch is dat een sleutel die je om gaat draaien om de deur te openen. Wanneer je de deur niet open durft te maken, de ruimte niet in durft te kijken, hoe weet je dan wat er staat en wat er nog nodig is?

 

Ik stel jou hier 10 vragen, die ik heb geformuleerd aan de hand van mijn eigen persoonlijke ervaring en professionele ervaring als hulpverlener.

 

1. Ken ik mijzelf nog terug?

2. Hoe ver ben ik van mijn zelf verwijderd?

3. Wat voel ik aan de binnenkant van mijn lichaam?

4. Waar in mijn lichaam voel ik dit?

5. Welke emotie(s) ervaar ik veelal?

6. Wat merk ik op aan mijn gedrag?

7. Ben ik wie ik wil zijn naar mijn omgeving?

8. Hoe trots ben ik op mezelf, op een schaal van 0-10? (0 = niet, 10 = trotser dan trots)

9. Welk fijn aspect van mezelf heb ik verloren?

10. Welk fijn aspect van mezelf heb ik behouden?

 

Mijn advies is om deze vragen voor jezelf te beantwoorden wanneer je hier tijd en ruimte voor hebt ingeruimd. Reserveer een moment voor jezelf, waarvan je weet dat je ongestoord met jezelf kunt zijn, durft en kunt meegaan in wat zich aandient. En onthoud, ook in dit moment gaan wolken gaan voorbij en deinen golven deinen verder.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.